Petervandenburg » Hoofdpagina » Welkom!

Populaire artikelen

Rusland in de Eerste Wereldoorlog tot de Oktoberrevolutie

Ten opzichte van West-Europa waren de sociale en politieke ontwikkelingen in Rusland rond 1900 achter gebleven. Rond die tijd was de industrialisatie wel op gang gekomen. Zo was er ook in Rusland een…

Het ontstaan van Nederland als staatkundige eenheid

De Staat der Nederlanden is de juridische term voor het land dat Nederland heet. 'Staat' geeft aan dat het een onafhankelijk, soeverein land is. 'Nederlanden' herinnert eraan dat het oorspronkelijk ee…

De schoolstrijd in Nederland, 1848-1917

De schoolstrijd speelde een belangrijke rol in de Nederlandse politiek, met name in de tweede helft van de 19e eeuw. Het ging in wezen om financiële gelijkstelling van openbaar onderwijs (opgericht en…

Alexander I, II en III en meer tsaren in de 19e eeuw

De bekendste tsaar in Nederland is waarschijnlijk - vooral vanwege zijn verblijf in Zaandam - Peter de Grote (1682-1725). Na hem kwamen nog dertien tsaren uit het Huis Romanov aan de macht in Rusland.…

De Balfour-verklaring en de stichting van de staat Israël

Op 2 november 1917 stuurde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Arthur James Balfour een brief aan de zionistische voorman van de joodse gemeenschap in Engeland, Lord Lionel Walter Rothschild waa…

De vrouwen van Willem van Oranje

Prins Willem van Oranje (1533-1584), ook bekend als Vader des vaderlands, is vier keer getrouwd geweest. Met respectievelijk Anna van Egmond (1551-‘58), Anna van Saksen (1561-’71), Charlotte van Bourb…

Guy de Maupassant (1850-1893)

De Franse Schrijver Henry René Albert Guy de Maupassant werd op 5 augustus 1850 geboren op het Château de Miromesnil bij Dieppe in Normandië, Frankrijk. Hij was het oudste kind van Gustave en Laure de…

De apartheid in Zuid-Afrika en de kerken, 2e helft 20e eeuw

De speciale relatie Nederland – Zuid-Afrika, die bestaat sinds Jan van Riebeeck de Kaapkolonie stichtte, ligt ongetwijfeld ten grondslag aan de grote betrokkenheid van Nederland bij de anti-apartheids…

Piëtisme in de Nederlanden: vroomheid en orthodoxie

Het (protestants) piëtisme wordt behalve door gerichtheid op individuele vroomheid ook gekenmerkt door streven naar levensheiliging, waarmee wereldmijding en puritanisme samenhangen. Ook komen de piët…

Gereformeerde kerken in Houwerzijl

Tot 1944 was er in Houwerzijl maar één kerk: de gereformeerde. ‘Kerk’ in de zin van gebouw, namelijk de dorpskerk aan de Hoofdstraat waarin nu museum/theeschenkerij "De Theefabriek" is gevestigd. En o…